Meme Büyütme
Estetik Cerrahi
Meme Büyütme
Güzel ve şekilli göğüslere sahip olmak şüphesiz ki birçok kadının arzu ettiği bir şeydir. Bu nedenle günümüzde birçok kadın meme büyütme operasyonunu tercih eder.
Meme büyütme kimlere yapılır?
- Ergenlik döneminden itibaren küçük göğüsleri olanlara
- Hamilelik sonrası veya ciddi miktarlarda kilo veren hastalara
- Meme kanseri sonucu memelerini yitiren hastalara
- Doğumsal hastalıklarda memesi olmayan, küçük olan veya asimetrik olan hastalara
- Meme boyutundan rahatsızlık duyup daha büyük memelere sahip olmak isteyen hastalara
daha simetrik, hacimli, dolgun ve dik göğüsler için ameliyat yapılır.
Meme küçüklüğünün en uygun ve sağlıklı çözümü silikon meme protezidir. Kişinin kendisinden alınan yağ dokularıyla yapılan büyütme işlemleri de denenebilir, ancak bunlarda eriyip hacimde azalmaya neden olabileceği için genellikle tercih edilmezler. Yağ enjeksiyonu ile göğüs büyütme yöntemine en uygun hastalar vücudunda yağ oranı fazla olan hastalardır. Aynı zamanda bu şekilde bölgesel yağ miktarı da azaltılır.
Meme büyütme operasyonlarında kullanılan protezler nasıldır?
Silikon protezler damla (anatomik) ve yuvarlak olmak üzere 2 tiptir. Kişinin göğüs yapısına, boyuna, omuz-gövde ilişkisine, meme cildine, hastanın isteği ve cerrahın uygun gördüğü duruma göre protez uygunluğuna karar verilir. Meme protezlerinin dış çeperi silikon bir kılıftan oluşur. İçinde ise silikon jel bulunan ürünlerdir. Çeperleri pürtüklü veya düz yüzeylidir. Hacim, taban çapı ve yükseklik açısından değişik boyutları mevcuttur.
FDA onaylı, en son teknoloji ile üretilmiş protezlerle yapılan meme büyütme ameliyatında herhangi bir sağlık sorunu olma ihtimali çok düşüktür. Yapılan çalışmalarda silikon protezinin meme kanseri ile ilişkisi bulunmamıştır. Meme protezleri çok uzun yıllar kullanılır. Herhangi bir problem oluşmadıkça değiştirilmeleri gerekmez.
Meme büyütme operasyonu geçiren kişiler emzirebilir mi?
Bu soru kadınların en çok aklına takılan soruların başında gelir. Anne olmamış birçok genç kadın bu sebeple meme büyütme operasyonu yaptırmaya çekinirler. Ancak yapılan araştırmalar da göstermiştir ki, uygulanan protez emzirmeye engel oluşturmaz.
Meme büyütme ameliyatı nasıl yapılır?
Operasyon 1-2 saat kadar sürer. Hasta aynı gün veya bir gece hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir.
Silikon protezler memeye yerleştirilme yerine göre, kas (Pektoralis majör kası) altı, kas üstü veya hem kas altı hem de kas üstü (Dual plan) olmak üzere 3 yöntemle yerleştirilir.
Protez, en sıklıkla meme altı kıvrım yerinden, daha az sıklıkla da meme ucu etrafından, koltuk altı bölgesinden veya göbek bölgesinden konur.
Meme büyütme ameliyatlarıyla çok hafif meme sarkmaları da giderilir Ancak orta ve ileri sarkmalarda meme dikleştirme ameliyatlarını dahil etmekte fayda vardır.
Ameliyat sonrası dönemde dikkat edilecek noktalar nelerdir?
Kas altına konulan protezlerde biraz fazla olmak üzere, protez ameliyatlarında verilecek ağrı kesicilerle azaltılacak kadar ilk 2 gün ağrı görülmesi olasıdır. Meme bölgesi ve etrafında şişlik ve morluklar görülür. Genelde 2 hafta içinde kaybolurlar. Ancak memedeki şişliklerin tamamen inmesi ve memenin en son halini alması 6 ay ile 1 yıl arası bir süre devam eder.
Ameliyat sonrası dönemde kişi çok ağır işler yapmıyorsa 3 gün sonra işine ve normal hayatına döner. Yaklaşık bir ay boyunca ağır egzersizlerden ve yük kaldırmaktan uzak durulması önerilir.
Ameliyatla oluşabilecek riskler nelerdir?
Ameliyata bağlı kanama ve enfeksiyon nadir olmakla birlikte görülebilen durumlardır. Bazı hastalarda meme başlarında azalan veya artan duyu değişiklikleri olabilir. Bu durum genellikle geçicidir.
Proteze karşı vücut kapsül denilen zarımsı bir madde üretir. Bu zar, ince halde iken herhangi bir probleme neden olmaz. Ancak bu kapsül bazı hastalarda orta ve ileri boyuta ulaşabilir. Bu durumda ikincil bir müdahale gerekebilir.
Protezin yırtılma ihtimali araç içi trafik kazası, yüksekten düşme ve kesici alet yaralanmaları gibi ciddi göğüs travmaları durumları dışında pek mümkün değildir.