Liposuction, Yağ Aldırma
Estetik Cerrahi
Liposuction (Yağ Aldırma)
Liposuction, vücudun bazı bölgelerinde fazla olan yağ dokularının vakum yöntemi ile alınıp daha düzgün vücut hatları elde etme yöntemidir. Bu sayede bu inatçı yağ birikimlerinin olduğu bölgelerdeki yağlar alınarak vücuda daha orantılı bir görünüm verilmiş olur. Liposuction bilinenin aksine bir zayıflama ameliyatı değildir, kontur düzeltme ameliyatıdır.
Liposuctionda ameliyat başarısı, hastanın cildinin elastikiyetine, kilosuna ve ameliyattan ne beklediğinin belirlenmesine bağlıdır. Bu ameliyatı mucizevi bir zayıflama yöntemi olarak görmemek gerekir. Yapılan egzersizler ve sıkı diyetlerle vücuttaki yağ hücrelerinin hacminde azalma olurken, yağ hücrelerinin sayısında azalma olmaz. Liposuction ameliyatlarında ise yağ hücrelerinin vücut dışına çıkarılması ile yağ hücrelerinin sayısında azalma olur.
Hangi bölgelere liposuction uygulanır?
Karın, bel, kalça, basen bölgesi, diz, ayak bileği, kollar, meme, yüz, gıdı liposuction ile yağ alınabilen bölgelerdir.
Kimlere liposuction yapılabilir?
Liposuction ameliyatına en uygun olan hasta grubu, ideal kilosuna yakın veya idealden biraz fazla olan, ancak diyetle veya egzersizlerle giderilemeyen vücudun bazı bölgelerinde (Özellikle kalça, basen, karın ve bel bölgeleri gibi) birikmiş yağ toplanması olan hastalardır.
Hastanın sıkı ve elastik bir cilt yapısına sahip olması, sigara içip içmemesi de sonucu etkiler.
Liposuctionda kalıcı sonuç elde edilir mi?
Hasta kilosunu koruduğu takdirde sonuç kalıcıdır. Sonraki dönemlerde kilo alınması durumlarında bu bölgesel fazlalıklar aynı oranda olmayacaktır.
Ameliyat süresi ne kadardır?
Liposuction ameliyatı, ameliyat bölgesi ve yapılan işlemin büyüklüğüne göre 1-3 saat arasında değişir. Yağ alınacak bölgelere göre lokal ya da genel anestezi altında ameliyat gerçekleştirilir.
Ameliyat nasıl yapılır?
Liposuction ameliyatı değişik boyutlarda kanüller kullanılarak vakum cihazlarıyla yapılan ameliyatlardır. Bu kanüllerin girebileceği büyüklükte mm’lik kesiler yapıldığı için herhangi belirgin iz söz konusu değildir.
Lazer liposuction, Vaser liposuction, ultrason yardımlı liposuction, yaş (sıvı vererek) ve kuru liposuction gibi teknikleri mevcuttur. Hastanemizde bu yöntemlerden Vaser Liposuction tercih edilmekte ve hastalarımıza uygulanmaktadır.
Ameliyat sonrası dönemde dikkat edilecek noktalar nelerdir?
Ameliyat sonrasında çok ağrı görülmez. Hafif ağrılar ağrı kesicilerle giderilir. Hastalar genelde aynı gün veya bir gün sonra taburcu edilirler. 2-3 gün içinde işe dönmek mümkündür.
Ameliyattan sonraki dönemde şişlikler ve morluklar olabilir. Genelde 2 haftada düzelir. Ancak ameliyat bölgesindeki tüm şişliklerin inmesi ve bölgenin son şeklini alması yaklaşık 6-12 ay içinde gerçekleşir. Bu sürede masaj uygulaması ve diğer bazı tedaviler destek amaçlı uygulanabilir.
Yapılan ameliyatın etkin sonuç verebilmesi için ameliyattan sonraki 1 aylık dönemde korse kullanılması uygundur.
Ameliyat sonrası dönemde diyete ve egzersize dikkat edilmesi yararlıdır. Aşırı yemeye devam edilirse alınan yerlerde eskisi kadar olmasa da vücudun başka bölgelerinde tekrardan kilo alınabileceğini unutmamak gerekir. Ancak bu kilo alımı durumunda liposuction yapılmış olan bölgelerle yapılmamış olan bölgeler orantılı bir şekilde kilo alır.
Liposuction sonrası görülebilecek komplikasyonlar nelerdir?
Liposuction ameliyatlarında çok nadir de olsa yağ embolisi durumu görülür. Alınan yağın dolaşıma karışması sonucu hayati risk teşkil eden bu durumu önlemek için hastaya ameliyat sonrası erken mobilizasyon önerilir.
Uzun dönem komplikasyonlarından en önemlisi yağ alınan bölgede dalgalanmalar ve göçüklerin olmasıdır. Bu dalgalanma ve göçükler, gereğinden fazla veya düzensiz bir şekilde yağ alınması veya deri elastikiyetinin iyi olmaması sebebiyle ortaya çıkan bir durumdur.