Göz Kapağı Estetiği
Estetik Cerrahi
Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti)
Sağlıklı bir göz ve göz çevresi kişiyi genç, dinamik ve canlı gösteren bölgelerdir. Göz kapağına yönelik şikayetlerin başında üst göz kapağındaki deri fazlalığı ve yağlanmalar, alt göz kapağında torbalanmalar, çukurluklar ve çizgiler gelir. Bu şikayetleri yaşayan kişilerde yorgun, yaşlı, üzgün, dinlenmemiş bir yüz ifadesi oluşur. Bu nedenle çevresindeki insanların sorularına maruz kalabilir ve kişinin özgüveni ile sosyal yaşantısı etkilenebilir. Göz kapağı ameliyatları ile bu sorunlar giderilip kişinin enerjik ve özgüvenli olması sağlanır.
Göz kapağı ameliyatları nasıl yapılır?
Blefaroplasti olarak da tanımlanan göz kapağı ameliyatları üst ve alt göz kapağı ameliyatları ayrı ayrı yapılabildiği gibi kaş kaldırma, alın germe ve orta yüz gençleştirme müdahaleleriyle birlikte yapılması da tercih edilebilir. Bununla birlikte göz kapağı çevresine yönelik botoks ve dolgu uygulamalarının da bu ameliyatlara ilave olarak uygulanması mümkündür.
Göz kapağı ameliyatları genel anestezi ile yapılabileceği gibi lokal anestezi ile de gerçekleştirilir.
Estetik göz kapağı ameliyatları üst ve alt göz kapağı ameliyatı olmak üzere 2’ye ayrılır:
1. Estetik üst göz kapağı ameliyatları
Estetik üst göz kapağı ameliyatında üst göz kapağındaki fazla ciltle birlikte, yağ torbalanmalarını da almak mümkündür.
2. Estetik alt göz kapağı ameliyatları
Estetik alt göz kapağı ameliyatında ise ciltteki fazlalık ve yağ torbacıkları alınır. Ancak torbalanmalarla birlikte ilave çukurlanmalar olduğunda yağ torbacıkları bir miktar alınır. Kalanı da bu çukurlanmaları doldurmak için kullanılır. Böylelikle torbalanmalarla beraber çukurlanma da düzeltilmiş olur.
Ameliyat süresi
Başka bir estetik müdahale olmaksızın sadece blefaroplasti yapıldığında alt ve üst göz kapakları için ameliyat 2-3 saat sürer.
Ameliyat sonrası dönem
Ameliyattan sonra aynı gün ağrı kesicilerle geçen ağrının dışında çok ağrı beklenmez. Hasta aynı gün veya bir gece kaldıktan sonra taburcu edilir.
Göz kapakları ve göz çevresinde genelde 1-2 hafta içerisinde geçecek şekilde şişlik ve morluklar görülür. 5-7 gün sonra dikişler alınır. Hasta genellikle birkaç gün sonra işine ve günlük hayatına geri döner.
Üst göz kapağında üst kapak katlantısı içerisinde, alt göz kapağında ise kirpik diplerinde olacak şekilde kesi yerleri olur. Ancak uzun vadede rahatsız eden bir ize neden olmaz.